Mauritanie sahara wandelen

Allee, ik ga stappen in Mauritanië! zei de Vlaamse passagier naast mij in het vliegtuig. Daarmee bedoelde ze lopen in de Sahara. Het was een leuke onbevangen ontmoeting, met onmiddellijke connectie, die me aan het denken zette. Het is nu december, wij zijn alweer terug van Marokko en in deze donkere december maand is er wat meer ruimte te reflecteren op de afgelopen reis en alvast een vooruitblik te maken naar 2022. 

Verbinding met de lokale bevolking

De reis naar Marokko was heerlijk warm en kalm. Superfijn om de connectie met de “locals” te ervaren, ze waren blij ons te zien en we werden thuis uitgenodigd. Ze lijden onder het gemis aan reizigers, er is geen overheidssteun voor hen. Deze verbindingen ervaren met de natuur, de mensen, de zonsopgangen en ondergangen, ik heb het weer allemaal ervaren. Waarom voelen we dat in de woestijn meer dan in Nederland? Een moment dat ik niet zal vergeten is het moment dat ik wakker werd in de woestijn, uitkijkend over de duinen, opgaande zon. Ik kroop uit mijn warme slaapzak, trok een jasje aan, het was nog fris en ademde diep in en uit en keek om mij heen. Wauw! In alle leegte en eenvoud dit mogen ervaren. Dit gevoel neem ik voor altijd mee.

De essentie van reizen

Afgelopen tijd luisterde ik naar de Podcast. “The essence of Travel”, van reisgekken die vrolijk vrijuit aan de keukentafel praten over reizen in een nieuwe tijd. Hoe reizen met impact er precies uit gaat zien in de toekomst. Ons oude reisgedrag, lees vooral massatoerisme, maakt plaats voor reizen met impact, voor reizigers die betekenis willen geven aan hun reis.  Geef aan de aarde zoveel als je gebruikt. Begrippen zoals, greenwashing, microtravel, co2 compensatie komen in ons vocabulair. Duurzaam reizen wordt een stuk normaler. Een shift waarin wij als Sisters Travel, bij voorbeeld, bijdragen door afspraken te maken met de lokale gidsen dus zonder tussenpersonen. “Be the best of the bad guys”, met andere woorden, als je reist doe het dan bewust. Als we al iets geleerd hebben dan is het wel dat de wereld geen onuitputtelijke bron is en dat we niets meer voor lief nemen. Alle momenten doen ertoe en al jouw keuzes doen ertoe. Tuurlijk heb ik weer opnieuw ervaren hoe mooi de natuurgebieden in Nederland zijn. Soms zelfs verrassend mooi, maar het kan het reizen naar de Sahara niet vervangen.

Nieuwsgierigheid

Reizen, uit je comfortzone komen, maakt een nieuwsgierigheid los die niet te vergelijken is. Ik ben me na het gesprek in het vliegtuig gaan verdiepen in Mauritanië, een land dat in Nederland niet zo “in het oog valt”. In België wel, mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld en wie weet een nieuwe bestemming voor ons in de Sahara. Toen we thuis kwamen kregen we al een berichtje van een touroperator in Mauritanië. Mooie nieuwe verbindingen ontstaan. Blijf je echter binnen jouw comfortzone en in slaap, dan zal alles blijven zoals het is. De essentie van reizen is dat het je nieuwsgierigheid aanwakkert. Je ziet de wereld én jezelf weer anders met meer ruimte, verbinding en vrijheid.

* Foto: geheimen van de Sahara Mauritanië,  het blauwe oog van Afrika, De Richatstructuur, 40 km ten noordoosten van Ouadane een prachtig rond gebied in de aarde met een diameter van 50 km, een cirkelvormig mysterie.

Sandra

Leave a Reply